Mamutov steg - Kamnik 1

domača stran kamniških skavtov

Napovednik

       facebook facebook email

Skavti - vitezi niso posebna starostna skupina, je pa to poseben statusni simbol. Že od samega začetka skavtstva v Kamniku smo gojili tudi staro tradicijo skavtskega viteštva. Izhajamo iz ustanovitelja skavtstva Roberta Baden-Powella, ki je celotno skavtstvo trdno povezal z viteštvom. Na to nas opominja lilija v našem znaku, ki je simbolj čistosti in viteštva, 10 skavtskih zakonov, ki so povzeti po 10 viteških zakonih, molitev popotnikov in popotnic, ki je skoraj enaka viteški molitvi, in skavtska obljuba, s katero novo imenovani vitez obljubi svoje viteštvo in na tak način povzdigne svoje skavtstvo na višjo, viteško raven.

Doba pripravništva za viteštvo traja dve leti od obreda prave skavtske obljube, to pomeni, da skavt lahko postane vitez, ko je tretje leto v četi, lahko pa tudi šele v klanu. Med viteze si sprejet v posebnem obredu, ki poteka na god sv. Jurija, viteza in skavtskega zavetnika, ali na predvečer obljub. V obredu sodelujejo stari vitezi in populus - ljudstvo, skavti, ki svojega viteškega pripravništva še niso dokončali. Vitez si izdela svoj meč in ščit, za katerega skrbno skrbi. Vsak novo imenovani vitez zapiše svoje ime v Zlato knjigo vitezov kamniškega stega. Po obredu populus zapusti ceremonijo, vitezi pa imajo častno okroglo mizo, na kateri pozdravijo novince in sprejemajo odločitve o nadaljnjem razvoju viteštva.

Častne naloge vitezov so da:

  • sprejemajo medse nove viteze,
  • sodelujejo pri častnih okroglih mizah,
  • na Veliko noč stražijo Božji grob,
  • aktivno sodelujejo na obljubah novincev,
  • sodelujejo pri ceremoniji imenovanja vodnikov in podvodnikov  

Viteška okrogla miza
Zasedanje viteške okrogle mize
Viteški postroj
Viteška častna straža pred obljubami na Bledu

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta ali izborom opcije "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov, v primeru nestrinjanja pa lahko zapustite to stran.