Mamutov steg - Kamnik 1

domača stran kamniških skavtov

Napovednik

       facebook facebook email

Kamen na kamen - Kamenčki!

Najboljša četa - To smo MI!

(klic čete)

 

Četa Kamenčki je srednja skavtska starostna skupina. Ustanovljena je bila v skavtskem letu 1992/1993 in bo kmalu praznovala 25-letnico neprekinjenega delovanja.

Skavti - člani čete - se uradno imenujejo izvidniki in vodnice. V tej starostni skupini se družijo otroci iz 6., 7., 8., 9. razreda OŠ in 1. letnika SŠ. Ker je skupina zelo velika, je njen način dela tak, da so udeleženci razdeljeni v manjše skupine, ki se imenujejo vodi.

Vodi se delijo na fantovske in dekliške in so mešani po starosti, zato da se lahko mlajši učijo od starejših, starejši pa se učijo dela in prijateljstva z mlajšimi. Vsak vod ima svojega vodnika in podvodnika, ki sta najstarejša in najbolj izkušena skavta v vodu in vodita srečanja vodov. Vsak vod se srečuje 1-krat na teden v skavtski sobi, termin srečanja pa si izbere takšen, da ustreza vsem (običajno med tednom). Srečanja trajajo 1,5 - 2 uri. Lastnost voda je tudi ta, da ima vsak skavt v vodu svojo zadolžitev, za katero mora skrbeti, zato da vod normalno deluje. Prvi skavtski zakon pravi - Skavt si šteje v čast, da si pridobi zaupanje. Če kdo "pozabi" na svojo zadolžitev sicer še ni konca sveta, ugotovi pa, da je pomemben del voda, saj brez njega stvari ne gredo tako, kot bi morale. S prevzemanjem majhnih odgovornosti se torej učimo tega, kar nas v veliki meri čaka kasneje v življenju.

Vodniki, podvodniki in voditelji se srečamo vsak teden na t.i. vodniškem srečanju (termin je po dogovoru, običajno med tednom). Tam pogledamo, kako so potekala vodova srečanja v preteklem tednu in se pripravimo na srečanja v sledečem tednu.

Cela četa se sreča vsaj enkrat na mesec, ponavadi je to zadnji vikend v mesecu. Če je le mogoče imamo takrat aktivnosti v naravi. Učimo se življenja v sožitju z naravo, saj nam ni vseeno zanjo, kajti narava je naš drugi dom. Naučimo se npr.:

  • postaviti tak ogenj, da zagori z eno vžigalico, kljub temu, da smo uporabili samo tisto, kar nam daje narava (torej brez papirja, tekočih goriv ali prižigalnih kock),
  • znamo narediti klopi, mize, stolpe, hiške na drevesih in še marsikaj samo z uporabo lesa in vrvi, brez žebljev in kladiva,
  • speči kruh ali drugo pecivo brez uporabe električne pečice,
  • skoraj tako dobro napovedati vreme za naslednji dan, kot ga naši vremenarji,
  • dajte nam v roke zemljevid in kompas in pripeljemo vas praktično kamorkoli (samo tja ne, kamor bi si želeli voditelji :))
  • in še marsikaj.

Tipične aktivnosti, srečanja in tabori čete, ki se dogajajo ob vikendih čez celo leto, so: jesenovanje (jesenski vikend tabor), zimovanje (zimski vikend tabor), skavtske obljube (vikend tabor v aprilu ali maju, kjer novinci dajo skavtsko obljubo in dobijo skavtsko rutko), izleti in potepi čete (ko gre za en ali dva dni cela četa na kakšno aktivnost), izleti in potepi posameznih vodov (ko gre za en ali dva dni na vikend tabor vsak vod posebej in sam zase), srečanja z drugimi četami po Sloveniji, orientacije ter regijska in državna srečanja vseh slovenskih skavtov. Najlepši pa je seveda poletni tabor, ki ponavadi traja 14 dni. Običajno imamo tabore oz. aktivnosti vedno na drugem prostoru, da lahko vedno odkrijemo kaj novega.

Vsako leto v četi je nekaj posebnega. Tako smo na poletnem taboru že preživeli Igre lakote, gusarje ali pa Skrivnostni otok Julesa Verna. Vsakih 5 let se tudi udeležimo posebnega tabora - regijskega tabora vseh gorenjskih čet, ki se imenuje Kvajdej. Ta običajno traja 14 dni, na zadnjem pa je skupaj taborilo 430 skavtov naše starostne skupine. Leta 2008 smo se udeležili največjega skavtskega tabora v zgodovini Slovenije - vseslovenskega jamboreeja, ki je za nas prav tako trajal 14 dni, na njem pa je taborilo 3.500 skavtov.

Če bi nas želeli bolje spoznati, če imate kakšno vprašanje za nas ali če bi se nam želeli pridružiti, pišite našim voditeljem (emaili so v njihovih predstavitvah v rubriki "Voditelji") ali na stegovski email Kamnik1@Skavt.Net.

Bodite pripravljeni!

Četa Kamenčki 2007/2008 na jesenovanju v Trbojah
Učenje drug od drugega na vodniškem srečanju
Poleti 2007 smo taborili na regijskem taboru Kvajdej - 300 skavtov
Ladja, ki smo jo zgradili na Skrivnostnem otoku poleti 2006
Brodolomci Skrivnostnega otoka, julij 2006
Vod odhaja za 24 ur na samostojen potep iz tabora
Kuhati znamo v vseh razmerah

Zadnji prispevki čete

Dobrodelna ozimnica

Višji vod čete kamenčki je s projektom DOBRODELNA OZIMNICA v nedeljo 23.10 pred frančiškansko cerkvijo že opozarjal na prihod zime. Na njihovi stojnici ste si namreč lahko nabrali domače sirupe, grozdni sok in sveže piškote za prihajajoče zimske dni. No vsaj sirupi in sokovi so menda prišli do doma, medtem, ko so piškoti kaj kmalu, ko so zapustili stojnico začeli skrivnostno izginjati izpred naših oči.

Beri dalje ..

Zbiralna akcija papirja uspela!

Tudi letos skavti skrbimo za okolje z zbiranjem papirja. V soboto 22.10 je imela to čast četa. Ob 8 uri smo se razdelili v skupine in kar hitro začeli z delom. Tekom dneva so, zaradi uspešne akcije, zaspane obraze zamenjali veliki nasmeški. Morda so k temu prispevale tudi tople pice, ki so nas pričakale v skavtski sobi in nas pogrele po tekanju in premetavanju papirja na ta hladen dan.

Naj pa bo to še priložnost, da se zahvalimo vsem, ki ste nam pomagali in dali oz. pripeljali papir. Se bomo ponovno kaj oglasili v novembru :)

Četa Kamenčki preživela nepozaben tabor v Čezsoči

V nedeljo 10.7.2016 smo se vodniki in podvodniki po jutranji maši odpravili na predtabor v daljno Čezsočo.

Beri dalje ..

Zimovanje čete Kamenčki, Begunje na Gorenjskem (13.-15. 2. 2016)

Klik za ogled fotogalerije.

O tem, kako smo se imeli, pa lahko preberete tu.

Zimovanje čete Kamenčki v Begunjah na Gorenjskem, 13.-15. 2. 2016

1. DAN OZ. KAJ SE LAHKO ZGODI, ČE PLEZAŠ ČEZ OKN:

Zgodaj zjutraj smo se z avtobusom odpravili na pot. Vzdušje na busu je bilo še kar prijetno, dokler se nismo ustavili na bencinski in od tam peš nadaljevali pot do cilja.

Beri dalje ..

Zbiralna akcija starega paprija (28. 11. 2015)

Klik za ogled fotogalerije.

Klik za opis dogajanja.

Zbiralna akcija starega papirja

Danes ni bil navaden dan. Danes smo sigurno upoštevali 3. skavtski zakon in res naredili dobro delo.

Beri dalje ..

Jesenovanje čete, 24.–26. oktober 2015

Letos smo se odpravili v Slovenske Konjice in se namestili v župnijskem domu. Učilnice smo spremenili v spalnice ter hodnik v jedilnico. Malo skavtskega pridiha in vse je izgledalo popolno.

Beri dalje ..

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska tega spletnega mesta ali izborom opcije "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov, v primeru nestrinjanja pa lahko zapustite to stran.